M.D.MEDICUS Τσίρμπα Ιωάννα Βιοπαθολόγος, Μικροβιολόγος

Σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ | Μέλη Στρατού | ΕΔΟΕΑΠ

Σύμβαση με τον ΕΟΠΠΥ | Μέλη Στρατού | ΕΔΟΕΑΠ

Εποχική Γρίπη

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος Τσίρμπα Ιωάννα • Νοε 28, 2018

Εποχική Γρίπη

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας ,όπως παρουσιαζει το ΚΕΕΛΠΝΟ (http://www.keelpno.gr),  φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:


α) η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο,


β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες
(από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).

Εποχική Γρίπη

Σε ότι αφορά στη γρίπη, o άρρωστος μεταδίδει μία ημέρα πριν εκδηλώσει συμπτώματα και για 5-7 ημέρες μετά, όταν πρόκειται για ενήλικο. Τα παιδιά μεταδίδουν 2-3 ημέρες πριν και έως 8-10 μετά, σε ότι αφορά τη γρίπη, ενώ οι υπόλοιποι ιοί έχουν μικρότερο χρόνο μετάδοσης, που διαφέρει από ιό σε ιό. Από τη στιγμή της μόλυνσης, απαιτούνται από 1-4 μέρες για να εκδηλώσει ο άρρωστος συμπτώματα.




Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής, π.χ. το συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος, ο καλός αερισμός των χώρων, η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κτλ, καθώς και η οικιοθελής απομόνωση των πασχόντων, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό.


Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Εποχική Γρίπη

Πρέπει να χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, ώστε να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει, εκτός από την προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές, και στον περιορισμό μετάδοσης της γρίπης.


Παρ’ όλο που ο εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και μάλιστα έγκαιρα, πριν την εμφάνιση και την περίοδο έξαρσης της γρίπης, αλλά και σε όλη την διάρκεια του φετινού κύματος.

Share by: